Udrel čas prechodu? Poradíme, ako žiť komfortne aj počas menopauzy

Dôkazom úspechu je aj Janka z nášho tímu Medo, ktorej ,,pretancovať” menopauzou trvalo neľahkých 6 mesiacov. ,,Nebolo to jednoduché, ale stálo to za to a teraz znova fungujem, ako za mlada.”

Obdobie, ktorému sa žiadna pohlavne zdravá žena nevyhne

Menopauza je fázou života ženy, ktorá najčastejšie začína po 40-tom roku a hlási ukončenie obdobia plodnosti. Častokrát označovaná aj ako posledné krvácanie uzatvára menštruačný cyklus a stáva sa súčasťou obdobia zvaného klimaktérium. Etapy hormonálnych zmien, poklesu hladiny hormónu estrogén, zmiernenia krvácania a neskôr jeho úplného vymiznutia. Svoje o tom vie aj Janka, ktorá si po štyridsaťpäťke bez akýchkoľvek iných príznakov prechodu myslela, že je opäť tehotná. 

,,Nie tehotná, ale stará som. Nedalo mi to a návšteva gynekologickej ambulancie mi potvrdila menopauzu. Vtom prišla panika a strach. Zrazu som mala všetky príznaky. Telo začalo priberať akoby zo vzduchu, nastúpili výrazné výkyvy nálad, pridružil sa hnev, frustrácia. Chuť na sex si vybrala dovolenku.” 

Janka počas stretnutí v rámci ženských kruhov

Príznaky, ktoré hlásia nástup

Náznaky menopauzy sú častokrát nepovšimnuté, keďže jej proces nástupu môže trvať mesiace, až roky. Počas tohto obdobia naberajú na intenzite a postupne utláčajú doposiaľ žijúci komfort. Syndróm PMS, výkyvy menštruácie, strata záujmu o sex a iné zatiaľ nepoznané nástrahy môžu vstúpiť do života, hlásiac nástup prechodu. Janka spomína, ako s množstvom výhovoriek odkladala návštevu lekára: ,,Ale už to trvalo akosi dlho, tak znova šup do kresla.”

Medzi najčastejšie príznaky menopauzy, okrem už spomínaných patria:

  • vaginálna suchosť;
  • pulzujúca bolesť pŕs;
  • návaly tepla a časté potenie;
  • inkontinencia – únik moču;
  • slabnutie a únava;
  • priberanie;
  • migréna a časté bolesti hlavy;
  • nadmerný stres a s ním spôsobené problémy s trávením;
  • opuchy končatín a bolesti kĺbov;
  • sucho v ústach, afty, kútiky a zápaly ďasien;
  •  osteoporóza a časté kŕče;
  • vypadávanie vlasov a lámanie nechtov;
  • závraty a búšenie srdca;
  • psychické problémy.

Prerod do nového priestoru – ponímanie menopauzy ako ďalšieho začiatku

,,Psychika je mocný čarodej, ktorá ukrýva 90 % úspechu na uzdravenie. Sama som si v nej vytvorila priestor, v ktorom som zmenila svoje nastavenie a veci sa začali diať. Začala som opäť pravidelne cvičiť Mohendžodáro, tantra jogu pre ženy. Zmenila som jedálniček, dodržiavala pitný režim a učila sa postupne venovať samej sebe. Teraz išlo o mňa. Už som sa nemala na čo vyhovoriť” približuje veľký kus práce na zmene postoja Janka.

Napriek tomu, že ženskosť je v našich končinách ponímaná v spojitosti s reprodukčnou schopnosťou, pri jej strate sa nemusíme cítiť menej žensky. V japonskej kultúre existuje pomenovanie ,,Druhá jar”, ktoré chápe menopauzu ako možnosť precitnutia do nového začiatku. Tento spôsob ponímania prechodu sa opiera o potrebu lepšieho sebapoznania a napojenia na vlastnú silu. Podľa neho dochádza k transformácii na štyroch úrovniach – hormonálnej, fyzickej, psychickej a jemnohmotnej, opierajúcej sa o objavenie viery v seba. Upustenie od starých zvykov a ich preklenutie na odvahu prijať vnútorný strach, otvára priestor pre sebavedomejšie a silnejšie JA. Menopauzu je teda možné v tomto prípade chápať ako priestor pre prinavrátenie radosti a potešenia, v ktorom nachádzame vlastný zmysel a cieľ. Pristupovať k nej pozitívnym spôsobom, kedy namiesto napĺňaniu očakávania ostatných, posilňujeme dôveru v dokonalosť fungovania vlastného tela

Boj s menopauzou cestou prírody, použitím telových sviečok

,,Ako prvé som použila Sviečky pre ženy, kedy som sa zamerala na svoje ženstvo. Prepustila všetky bloky, snažila sa prekonať krivdy plynúce zo vzťahov a precítila orgány usilujúc sa zistiť, čo by bolo pre ne najlepšie,” odhaľuje proces uzdravenia Janka. ,,Telo má schopnosť samouzdravovacieho procesu, ktorý som následne vyľaďujúc každú jednu čakru, podporila sviečkami Dotkni sa Seba.”

Medzi najčastejšie príznaky prechodu patrí duševná nepohoda a s ňou nastupujúce depresie, panické záchvaty, či nervozita. Preto jej nástupom odporúčame vypaľovať Duševnú pohodu alebo Telové sviečky na harmonizáciu vnútorných orgánov. Brucho je totiž epicentrom emócií, ktoré hromadí životom nadobudnuté strachy a traumy.

,,Moja najobľúbenejšia Dračia krv mi pomohla pri stavoch hnevu a beznádeje. Negatívny tok myšlienok mi pomohlo utnúť Kadidlo a prepojenie so Zemou Konope. Nezabudla som ani na obličky harmonizujúc ich balíkom Aktivácia obličiek. Počas celého procesu vnútorného uzdravenia som sa nezabudla hýčkať liečivou silou nechtíka.” Janka počas tejto cesty spomína na všetky upozornenia, ktoré signalizovali potrebu dať samú seba do popredia. ,,Som všetko čo mám a keď sa ja cítim v pohode, viem túto energiu posunúť aj ďaľej. Prijímam svoj vek s pokorou a úctou, ale necítim, že by môj cyklus bol u konca. Bola to skúška, počas ktorej som si musela dovolit uprednostniť seba.”

Zhrnutie odporúčaných sviečok pre prinavrátenie pohody a komfortu

  1. Telové sviečky pre ženy
  2. Telové sviečky Dotkni sa Seba
  3. Telové sviečky na harmonizáciu vnútorných orgánov alebo Duševná pohoda
  4. Telové sviečky na aktiváciu obličiek
  5. Telové sviečky bez terapie – Dračia krv, Kadidlo, Konope, Nechtík

 

Janka je súčasťou tímu Medosviečky už takmer dva roky, počas ktorých si prešla hlbokou cestou rozvoja. Po dvadsiatich štyroch rokoch zdravotníckeho pôsobenia v onkologickej nemocnici v Bratislave pociťovala potrebu zmeny prostredia. Pandémia jej zamiešala osud a zmenila smerovanie, počas ktorého sa však nevzdala svojho poslania. Údel pomáhať v súčasnosti realizuje prostredníctvom ušných a telových sviečok – výrobou a terapiami. Popri láske k práci, v ktorej spája záľubu v bylinách, z ktorých okrem iného vyrába čaje, sirupy, či vydymovadlá sa venuje tancu, knihám a sebarozvoju.