Čo je dračia krv, inak Sangre de Drago a aké sú jej možnosti využitia?

Má znamenitú tmavočervenú farbu a liečebné účinky čerpajúce silu z prírody. Dračia krv, inak živica z tropických druhov stromov má za sebou už tisíce rokov využitia. Avšak, kdežto v minulosti sa okrem zdravotných účelov používala aj v duchovnej oblasti, či ako farbivo, dnes je pojem “Dračia krv” spojený predovšetkým s prírodným liečitčeľstvom.

Z ľudových liečebných tradícií sa stala široko používaným doplnkom zdravia, a tak už nie je výsadou iba magických ľudových rituálov. Tu však u mnohých, ktorý tento produkt prírody nepoznajú nastáva otázka: “Pri akých zdravotných ťažkostiach pomáha a má vedľajšie účinky?”.

Dračia krv zmierňuje hnačku

Vďaka zlúčenine, ktorú živica obsahuje, dračia krv dokáže znížiť vylučovanie sodíka  chloridu v črevách a spomaliť prechod tenkého čreva. Vplyvom tohto procesu sa do čriev dostáva menej vody, čo prospieva v zmiernení hnačky. Tento fakt potvrdzuje aj štúdia pozorujúca účinky živice na hnačku vyvolanú ricínovým olejom. Aby toho však nebolo málo, ďalším benefitom v prospech zmiernenia hnačky sú antimikrobiálne vlastnosti. Ochrana pred baktériami, vírusmi a hubami, ktoré vedia poriadne zatočiť s trávením.

Hojenia rán a popálenín

Zatiaľčo pri liečení hnačky treba dračiu krv aplikovať vnútorne, pri hojení rán a popálenín nachádza vonkajšie využitie. Po aplikácii na pokožku tuhne a vytvára ochrannú bariéru, pod ktorou dochádza k regenerácii kožných buniek.

Jeden z časopisov zaoberajúcich sa tradičnou medicínou v roku 2016 publikoval štúdiu, ktorá testovala účinky dračej krvi na ľuďoch absolvujúcich odstránenie kožných výrastkov. Výsledky potvrdili schopnosť pomôcť rýchlejšiemu hojeniu už po troch dňoch používania a načrtli domnienku, že dračia krv stimuluje tvorbu buniek produkujúcich kolagén. 

Regeneruje pokožku pleti a pôsobí proti jej starnutiu

Voľné radikály, vplyvy vonkajšieho prostredia, ako zvýšený pobyt na slnku, či akýkoľvek zápal narúšajú ochrannú vrstvu pokožky. Tento stav oslabenia vedie k tvorbe vrások a jej starnutiu. Dračia krv vďaka obsahu polyfenolov, ktoré preukázateľne regenerujú kolagén nachádzajúci sa v kožnom tkanive, dodáva pleti kyprý, pevný a mladistvý vzhľad. Navyše má hĺbkovo hydratačné vlastnosti, ktoré ocení predovšetkým suchá pokožka so sklonom k šúpaniu sa. 

Liečba vredov

Napriek tomu, že skúmanie účinku živice na liečbu vredov je ešte stále na začiatku rozkvetu, štúdií potvrdzujúce pozitívne výsledky pribúda. Jej prínos v oblasti vredov sa pripisuje antibakteriálnym vlastnostiam. V roku 2015 sa ukázalo, že prispela k liečbe preležanín. Ďalšia štúdia poukázala na liečbu diabetických vredov, kedy bola dračia krv súčasť aplikovanej bylinnej masti. 

Dračia krv a jej vedľajšie účinky

Dračia krv sa dostáva pod lupu mnohých medicínskych výskumov, z čoho prichádza zistenie, že má schopnosť riediť krv. Živica zo stromov Daemonorops draco a Dracaena cochinchinensis preto nie je vhodná pre ľudí užívajúcich lieky na riedenie krvi. Rovnako sa neodporúča vnútorne užívať počas tehotenstva a dojčenia.